Hur många spjälor går det åt till staketet?

De ordinarie spjälorna (7 cm breda) går åt 10 stycken per längdmeter (om man sätter dem med 3 cm emellan så att utsågningen blir rund).

De smalare spjälorna (4,2 cm) kan monteras så att de uppfyller bygglovskraven om 50% luftutrymme emellan, men bäst gör de sig enligt oss med ett avstånd på 3 cm och en åtgång av 14-15 spjälor per längdmeter staket. 

Hur är kvaliteten på virket?

Vi köper vårt virke från ett lokalt sågverk på Ölands östra sida, och plockar ut virket för hand.

Eftersom vi sågar spjälorna i gran och granar ju har grenar så finns det naturligtvis kvistar i träet, men det bidrar också till charmen. Trä är ett levande material, och ett helt felfritt staket skulle se ut som om det vore av plast.

Vi väljer vårt material noga och med kärlek, och ett väl omskött staket kan hålla i många år. (Dock kanske inte fullt så länge som ett i impregnerat trä, men i mitt tycke är det vackrare under tiden!). 

Kan jag välja en egen design på spjälorna?

Just nu satsar vi endast på modellen Torslundaspjälan eller den smalare sorten med endast spets, men du kan alltid höra av dig med en förfrågan så kan vi i mån av tid, design och beroende på mängd ta ställning till detta. 

Hur ska jag få mitt staket att hålla länge?

Våra spjälor sågas på ett sådant sätt att vatten ska rinna av. De har en spetsig topp och en så kallad droppnäsa (snedsågning) nertill som inte syns framifrån, men som ökar hållbarheten.

Det är viktigt att du målar spjälorna så snart som möjligt. Om de står ute omålade kan de bli missfärgade och även "slå sig".

Det bästa tycker vi är att ställa dem med ändarna i linolja så de får suga åt sig ordentligt, och sedan måla dem med falu rödfärg eller med linoljefärg som låter träet andas. Vi ger dig gärna råd kring målning och montering om du känner dig osäker.